Kas oled kimpus väsimuse, närvilisuse, ebaharilikult kõrge vererõhu ja jalakrampidega? See võib olla märk magneesiumipuudusest.
Miks on organismil magneesiumi vaja?
-
- See lõõgastab veresooni ja on oluline südamelihase häireteta tööks.
- Magneesium aitab korraldada südamelöökide sagedust ja lihaste kokkutõmbumist, vähendab trombide teket, reguleerib ioonide liikumist rakku ja sealt välja.
- Selle vähesus põhjustab kaltsiumi ja naatriumi kuhjumist organismis, mis tõstab vereringet häirides vererõhku. See omakorda võib viia südamearütmia ja rabanduseni.
- Magneesium on tähtis luukoele. Kui magneesiumitase on organismis madal, ei jää kaltsium luudesse. Magneesiumipuudus tõstab ka vere kolesteroolisisaldust.
Kuidas magneesiumipuudust ära tunda?
Esimesteks ohumärkideks on tavaliselt:
- valulikud jalakrambid ja n-ö jooksvad sipelgad kätel ja jalgadel,
- silmalau tõmblemine,
- püsiv väsimus ja närvilisus.
Miks magneesiumi ei jätku?
Magneesium on mineraalaine, mis sõltub oluliselt inimese eluviisist. Kõige sagedamini põhjustavad magneesiumipuudulikkust valed toitumisharjumused. Muide, see puudutab ka dieedipidajaid, kes end toiduga liialt piiravad.
Magneesiumi viivad organismist välja ka mõned ravimid, näiteks diureetikumid ja kortikosteroidid.
Kui palju on magneesiumi vaja?
Magneesiumivajadus on igal inimesel erinev, sõltudes näiteks füüsilisest aktiivsusest ja kehakaalust. Täiskasvanu ööpäevane vajadus on 280–450 mg.
Magneesiumivajadusele peaksid rohkem tähelepanu pöörama tegusad inimesed, kelle elus on ületöötamise- või stressiperioode, eriti kui lõõgastuseks kasutatakse alkoholi.
Suurema magneesiumivajadusega on ka sportlased, puberteedieas lapsed ning noorukid, samuti rasedad ja imetavad naised.
Kust saame magneesiumi?
Organismile hädavajalikku magneesiumi leiab päevalille- ja kõrvitsaseemnetest, nisu- ja kaerakliist, kakaopulbrist, pähklitest, kookos- ja täisterahelvestest, tatrast, hirsist ja ubadest. Samuti leidub seda väiksemas koguses rohelistes köögiviljades, juurviljades, lihas, piimatoodetes aga ka näiteks aprikoosis ja banaanis.