2017 Sony World Photography Awards võidutöö jäädvustab lootuse muutumise talve saabudes

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.
Maastikukategooria võitja – Frederik Buyckx, Belgia

World Photography Organisation nimetas Belgia fotograafi Frederik Buyckxi fotokonkursi 2017 Sony World Photography Awardsi aasta fotograafiks. Frederik Buyckxi võiduseeria „Whiteout” jäädvustab lootuse muutumise talve saabudes.

Kohtunikud nimetasid tööd kauniks ja loodavad, et see inspireerib fotograafe jäädvustama elegantsust ning mitte unustama meie igapäevaelu olulisust ja ilu. Võiduseeria „Whiteout” jäädvustati Balkani maade, Skandinaavia ja Kesk-Aasia piirkondades, kus inimesed elavad tihti isolatsioonis ja looduslähedaselt. Buyckx ütles: „Talve saabudes toimub looduses omapärane muutus, kus maastikku hakkavad domineerima lumi ja jää ning inimestel ja loomadel tuleb seista silmitsi äärmuslike ilmastikutingimustega. Fotoseeria uurib selle muutusega seotud raskusi.”

2017. aasta fotokonkursile saadeti üle 227 000 töö 183 riigist, mis teeb sellest maailma suurima fotokonkursi. Võidutöid ja auhinnakandidaatide pilte koos haruldase pildiga Briti fotograafilt Martin Parrilt, kes sai auhinna erakordse panuse eest fotograafiasse, saab näha 21. aprillist 7. maini Londonis Somerset House’is.

Konkursi üks kohtunikest, Zelda Cheatle, ütles kümne professionaalide kategooria võitja hulgast valitud Frederik Buyckxi fotode kohta järgmist: „Valisin välja maastike seeria, et saaksime naasta fotograafia olemuse juurde. Maastik jäetakse sageli tähelepanuta, aga see on meie eksistentsis kesksel kohal. Need on kaunid pildid, mille on jäädvustanud tõsine fotograaf, ja need on mõeldud nautimiseks. Loodan, et see auhind inspireerib ka paljusid teisi fotograafe tegema pilte, mis ei hõlma lihtsalt elu jubedaid külgi praegusel keerulisel ajal, vaid jäädvustavad ka iga keskkonna rõõme ja ilu.”

Buyckxile anti aasta fotograafi tiitel ja 25 000 USA dollari suurune auhind auhinnatseremoonial Londonis, millel osalesid fotograafiavaldkonna rahvusvahelised asjatundjad. Samal tseremoonial kuulutati välja professionaalse kategooria võitjad ning avatud, noorte ja üliõpilaste kategooria üldvõitjad.

Kõik võitjad lennutati Londoni auhinnatseremooniale ja nad said auhinnaks Sony uusima digitaalse pilditehnika.
PROFESSIONAALIDE KATEGOORIA VÕITJAD JA FINALISTID
Rahvusvahelistest kohtunikest koosnev asjatundlik žürii sai ülesandeks leida parim fotoseeria (5–10 pilti) kümnest professionaalide kategooriast. Võitjad ja finalistid on järgmised.

Arhitektuurikategooria võitja: Dongni, Hiina
2. koht – Julien Chatelin, Prantsusmaa / 3. koht – Diego Mayon, Itaalia
Kontseptuaalse kategooria võitja – Sabine Cattaneo, Šveits
2. koht – Gao Peng, Hiina / 3. koht – Alexander Anufriev, Venemaa
Tänapäeva probleemide kategooria võitja – Tasneem Alsultan, Saudi Araabia
2. koht – Li Sony, Hiina / 3. koht – Lorzenzo Maccotta, Itaalia

Päevaprobleemide ja uudiste kategooria võitja – Alessio Romenzi, Itaalia
2. koht – Joe Raedle, USA / 3. koht – Ivor Prickett, Iirimaa
o Igapäevaelu kategooria võitja – Sandra Hoyn, Saksamaa

2. koht – Christina Simons, Island / 3. koht – Alice Cannara Malan, Itaalia

Maastikukategooria võitja – Frederik Buyckx, Belgia
2. koht – Kurt Tong, Ühendkuningriik / 3. koht – Peter Franck, Saksamaa
o Looduskategooria võitja – Will Burrard-Lucas, Ühendkuningriik
2. koht – Ami Vitale, USA / 3. koht – Christian Vizl, Mehhiko
o Portreekategooria võitja – George Mayer, Venemaa

Maastikukategooria võitja – Frederik Buyckx, Belgia

2. koht – Romina Ressia, Argentina / 3. koht – Ren shi Chen, Hiina

Natüürmordi kategooria võitja – Henry Agudelo, Colombia
2. koht – Shinya Masuda, Jaapan / 3. koht – Christoffer Askman, Taani

Spordikategooria võitja – Yuan Peng, Hiina
2. koht – Eduard Korniyenko, Venemaa / 3. koht – Jason O’Brien, Austraalia

AVATUD KATEGOORIA AASTA FOTOGRAAF – ALEXANDER VINOGRADOV, VENEMAA
Venemaa fotograafi Alexander Vinogradovi „Mathilda” valiti maailma parimaks üksikfotoks ja see tõi fotograafile 5000 USA dollarit ning avatud kategooria aasta fotograafi tiitli. Vinogradov on Moskvas elav amatöörfotograaf, kelle võidutöö on portree noorest tüdrukust, mis on inspireeritud Prantsuse filmist „Léon”.

Venemaa fotograafi Alexander Vinogradovi „Mathilda” valiti maailma parimaks üksikfotoks ja see tõi fotograafile 5000 USA dollarit ning avatud kategooria aasta fotograafi tiitli. Vinogradov on Moskvas elav amatöörfotograaf, kelle võidutöö on portree noorest tüdrukust, mis on inspireeritud Prantsuse filmist „Léon”.

AASTA NOOR FOTOGRAAF – KATELYN WANG, USA
Aasta noore fotograafi tiitli sai 16-aastane õpilane Katelyn Wang Los Angelesest Californiast. Noorte fotograafide võistlus on avatud fotograafidele vanuses 12–19 ja selles hinnatakse üht fotot alusel, mis vastab märksõnale „ilu“.

Wangi võidufoto „On Top of the World” tehti Lake Pehoé ääres Tšiilis Torres del Paine’i rahvuspargis ja sellel on kaunilt jäädvustatud fotograafi ümbritsev maastik.

Aasta noore fotograafi tiitli sai 16-aastane õpilane Katelyn Wang Los Angelesest Californiast. Noorte fotograafide võistlus on avatud fotograafidele vanuses 12–19 ja selles hinnatakse üht fotot alusel, mis vastab märksõnale „ilu“.

AASTA FOTOGRAAFIAÜLIÕPILANE – MICHELLE DAIANA GENTILE, ARGENTINA
Aasta fotograafiaüliõpilase tiitli võitis oma rabava seeriaga „Only Hope” 21-aastane Michelle Daiana Gentile.

Gentile sai auhinnatseremoonial auhinnaks 30 000 euro väärtuses Sony fotovarustust oma ülikoolile.

Aasta fotograafiaüliõpilase tiitli võitis oma rabava seeriaga „Only Hope” 21-aastane Michelle Daiana Gentile, kes õpib koolis nimega Escuela de Fotografía Motivarte. Märksõnale „emotsioonid” vastates esitas Gentile võimsa seeria, mis oli jäädvustatud 10 päeva jooksul, mille fotograaf veetis koos töölistega vanas paberitehases Argentinas.

ERAKORDNE PANUS FOTOGRAAFIASSE – MARTIN PARR
Briti fotograaf Martin Parr sai auhinnatseremoonial auhinna erakordse panuse eest fotograafiasse. Teda tunnustati tema ainulaadse visuaalse keele ja fotograafia piiride nihutamise eest.

Sony World Photography Awards
World Photography Organisation’i poolt korraldatud Sony World Photography Awards tähistab tänavu oma 10. aastapäeva ja kümnendi pikkust koostööd nimesponsori Sonyga. Konkurss tunnustab ja premeerib viimasel aastal pildistatud parimat kaasaegset fotograafiat, hõlmates nelja konkurssi – professionaalid, avatud, noored ja üliõpilased.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.